Edward Osina

• Wiceprezes
Edward Osina jest prezesem i założycielem firmy Calbud, jednej z największych firm deweloperskich w Polsce. Firma działa od 1991 roku i zrealizowała wiele inwestycji mieszkaniowych oraz obiektów infrastruktury publicznej, zarówno w Polsce, jak i za granicą, m.in. w Danii i Niemczech.
Ponadto aktywnie działa na rzecz regionu Pomorza Zachodniego, uczestnicząc w pracach Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w charakterze członka Prezydium.
Zgodnie z zamysłem Edwarda Osiny sukces firmy nie został ograniczony tylko do sfery ekonomicznej, ale stał się również źródłem ważnych inicjatyw w zakresie działań na płaszczyźnie społecznej, kulturalnej oraz sportowej.
Szczególną sferą zaangażowania Edwarda Osiny, zaraz po budownictwie, jest przestrzeń kultury i sztuki, czego najlepszym wyrazem było założenie w 2009 roku Galerii Kapitańskiej, w której odbywają się wystawy prac malarskich, rzeźbiarskich i fotograficznych. Działalność Galerii stanowi formę nieodpłatnego wsparcia artystów oraz promocji kultury i sztuki wśród mieszkańców Szczecina - wstęp na wszystkie wernisaże i wystawy jest bowiem bezpłatny. Galeria jest także popularnym miejscem spotkań, panelów dyskusyjnych, a także przedstawień teatralnych. Zaangażowanie Edwarda Osiny w sferę kultury i sztuki zostało dostrzeżone przez Prezydencką Radę Kultury miasta Szczecin, która przyznała mu w 2009 roku tytuł Mecenasa Kultury.
Jako Prezes firmy Edward Osina potrafi dzielić się z innym osiągniętym sukcesem w biznesie, angażując się w szereg działań na rzecz osób najuboższych, chorych i zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz wspierając inicjatywy i organizacje działające w sferze sztuki, edukacji i sportu.
Jest inicjatorem powstania Fundacji ARS et BONUM (sztuka i dobro) udzielającej pomocy materialnej i rzeczowej artystom, muzykom i sportowcom, wśród których wymienić można wybitną polską rzeźbiarkę Wandę Czełkowską. Wsparcie firmy trafia także do utalentowanych przedstawicieli świata kultury i sportu, by wspomnieć Krzysztofa Meisingera – jednego z najzdolniejszych gitarzystów klasycznych młodego pokolenia, czy kolarzy skupionych wokół Grupy Kolarskiej „Piast Szczecin” - z olimpijczykiem i reprezentantem Polski Damianem Zielińskim na czele.
Jest także Prezesem Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Narodowego w Szczecinie, działającego aktywnie na rzecz szczecińskiego Muzeum poprzez zakupy cennych obrazów do muzealnej kolekcji.
Wśród wielu wyróżnień i nagród firmowych i osobistych, wskazać należy jedną z najbardziej prestiżowych nagród gospodarczych w Polsce przyznawaną przez BCC, tj. Złotą Statuetkę LIDER POLSKIEGO BIZNESU wręczoną w roku 2013 na uroczystej Gali w Teatrze Wielkim w Warszawie.